Nicaragua pursuaa muinaisia uskomuksia, perinteitä ja tapoja elää. Iso osa niistä liittyy raskauteen, synnytykseen ja raskauden jälkeiseen aikaan.

Hiljan synnyttänyt käly Darcy.

Eläessämme mieheni kotisaarella Ometepellä kälyni eli mieheni sisko synnytti ensimmäisen lapsensa. Koska synnyttämään on mentävä mantereelle saakka, usein viimeisillään raskaana olevat naiset ohjataan asumaan viimeiset viikot “Casa Maternaan” eli äitiystaloon. Asuminen on ilmaista ja ruokakin menee valtionpiikkiin. Latinalaisessa Amerikassa harva kulkee missään yksin ja äitiystaloonkin saa ottaa jonkun mukaan kaveriksi – Darcylla oli oma äiti mukanaan. Miehet eivät osallistu synnytyksiin.

Miksi vauva täytyy kääriä hikiseen paitaan ja jättää yksin itkemään? Lue lisää täältä.

Synnytyksen jälkeen

Kun Darcyn tytär oli vihdoin saatettu maailmaan ja tuore äiti, lapsi ja isoäiti olivat matkalla kotiin, käännettiin kotona talon peili nurinpäin. Minä ihmettelin asiaa ääneen ja appeni kertoi, miten Darcyn tulee seuraavina viikkoina elää.

40 päivää synnytyksen jälkeen äidin ei tule:

  • katsoa peiliin
  • leikata kynsiä
  • käydä posliinisella pytyllä
  • juoda kylmiä juomia
  • syödä riisiä
  • kammata tukkaa tai meikata itse
  • käydä suihkussa (kylmällä vedellä).

Sitä vastoin äidin täytyy:

  • juoda paljon kamomillateetä
  • syödä maissitortilloja
  • lämmittää pesuvesi
  • juoda päivittäin tietyn puun kuoresta, maissiviinasta, yrteistä ja mausteista keitettyä palautusjuomaa.
Appi, joka kertoi synnytyksen jälkeisestä ajasta ja käänsi peilin nurinpäin.

Mihin säännöt perustuvat?

Ajatellaan, että naisen keho kuumuu synnyttäessä. Nicaraguassa elää hyvin vahvana ajatus siitä, että kylmä ja kuuma eivät saa kohdata tai sairastuu. Kuuma-kylmä -ilmiöt eivät elä pelkästään peräkylillä vaan esimerkiksi julkisessa synnytyssalissa on synnytyspedin yläpuolella lämpölamppu, jotta lapsi ei putkahda lämpimästä kohdusta kylmään maailmaan (Huom! Sairaalat ovat avoimia paikkoja peltikattoineen, joten synnytyssalin sisälämpötilakaan ei varmasti jää alle 30 celsiusasteen).

Synnyttäneen naisen keholle annetaan siis 40 päivää aikaa tasaantua normaalilämpötilaansa. Tasoittumisjakson aikana nainen ei saa koskea tai olla lähellä kylmiä esineitä, kuten peiliä, kynsisaksia tai posliinipyttyä. Kehoa ei saa pestä viileällä vedellä eikä sisäisestikään ole lupa nauttia kylmiä ruokia tai juomia.

Synnyttäneen naisen ei pidä myöskään syödä ns. viileitä hedelmiä, kuten passionhedelmää, ananasta, vesimelonia tai tähtihedelmää. Viileät eli “raikkaat” hedelmät tai kylmät juomat voivat aiheuttaa tuoreelle äidille vatsa- tai kohtukipuja (kohdun ja synnytyskanavien ajatellaan olevan synnytyksen jäljiltä haavoilla). Ruoat ja juomat pitää nauttia lämpiminä, jotta naisen vatsa palautuu ennalleen nopeasti eikä hänelle jää isoa ja roikkuvaa mahaa.

Ometepe-saarella ovat kauhistelleet meidän lapsien synnytystarinoita: kylmä synnytyssali, isä mukana synnytyksessä ja mikä ällistyttävintä, synnytyspediltä komennetaan suoraan pesulle! Minusta on aika ihanaa, miten erilaisia paikkoja ja tapoja meillä täällä maapallolla onkaan. Jokainen elämäntapa on yhtä arvokas!

Nicaragualainen käsityö, jota vain miehet tekevät mutta Suomessa naiset ovat siihen hullaantuneet. Lue lisää täältä.

Päivän espanjan opetus: ‘synnytys’ sanotaan espanjaksi ‘el parto’.

Kuumin terkuin Emmi La Lemmetty

Hyppää mukaamme somessa:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa/