Minulta kysytään usein miten hurahdin makrameen maailmaan ja mistä olen oppini saanut? Kerron sen sinulle tässä ja nyt.

Kaulassani killuu makramee-kaulakoru, jonka myöhemmin kadotin kun minut ryöstettiin.

Tekisikö mielesi solmeilemaan makrameeta? Meidän pienessä verkkoputiikissa on kotimaisia kierrätyspuuvillasta valmistettuja makrameelankoja kaupan. Kauppa löytyy osoitteesta: https://intiaaniprinsessa.fi/kauppa/

Ensimmäinen kosketukseni solmuihin

Astuin ensimmäisen kerran Latinalaisen Amerikan mantereelle vuonna 2012, jolloin menin opiskelemaan suomalaiseen suuhun ihanasti soljuvaa espanjaa. Jo muutaman päivän asumisen jälkeen huomasin ympärilläni olevilla ihmisillä olevan paljon koruja yllään, varsinkin intiaaneilla oli paljon erilaisista helmistä ja siemenistä tehtyjä kauniita käätyjä.

Siemenistä ja kookoksista tehty intiaaniasu.

(Haluaisitko ottaa vähän omaa aikaa ja lukea mielenkiintoisia intiaanitarinoita Latinalaisesta Amerikasta? Esim. tarinan siitä, miten Boa-käärmeen rasvalla voi parantaa astman löydät täältä.)

Opiskelujen lomassa tutustuin ihmisiin ja paikkoihin, vierailin artesaanikaupungeissa ja -toreilla, näin ihmisten punovan koruja ja lopulta pääsin itsekin kokeilemaan solmuja – se oli ihanaa ja työntulokset olivat ihastuttavia!

Tällä videolla näet makrameen punontaa lattarityyliin:

Vuosien kuluessa pääsin makramee-gurujen oppeihin eri puolilla Latinalaista Amerikkaa, kuljin aina lankapussukka mukanani ja tein paljon erilaisia makrameekoruja. Lattareissa on paljon ihmisiä, jotka elävät makrameella tehden ja myyden esim. koruja, riippumattoja ja -tuoleja. Siellä jos missä solmujen juuret ylettyvät todella syvälle historiaan.

Nicaraguassa makrameella käsin valmistettuja lasten riippukeinuja.

Hullaannuin makrameehen, koska solmujen tekeminen tuntuu ihanalta käsissä ja työnjäljen näkee nopeasti. Olen ihmisenä aikalailla nopeatempoinen ja toivon projektieni etenevän vauhdilla, siksi solmut sopivat työvälineekseni paremmin kuin viidakkoveitsi shamaanin käteen. Solmuilu myös rauhoittaa ihanasti hektistä elämää ja tuo onnistumisen kokemuksia. Kaiken lisäksi olen syvästi ihastunut hapsuihin, tupsuihin, sulkiin ja kaikkeen puoleensa vetävään intiaanihenkiseen bohoon. Makrameen parissa olen kuin kotonani ja saan tuoda sisälläni jylläävää luovuudentuskaa ulospäin.

Helpon ohjeen sievään seinäamppeliin löydät täältä.

Sanana ‘makramee’ tuli minulle tutuksi vasta Suomessa, kun tekniikka nousi pinnalle. Solmuillaan makrameeta yhdessä, yksin, lisää ja enemmän, tehdään uusia malleja ja ohjeita, nautitaan käsillä tekemisestä – eikös juu <3

Granadassa solmittu makramee-riippumatto nukeille.

Päivän espanjan opetus: ‘riippumatto’ sanotaan espanjaksi ‘hamaca’.

Solmuilevin terkuin Emmi La Lemmetty

Olisi ihastuttavaa saada sinut mukaan makrameeperheemme some-yhteisöön! Pääset kurkistamaan monikulttuurisen perheemme arkeen ja pysyt kärryillä uusimmista tarinoista sekä makrameevinkeistä. Ollaan yhdessä enemmän, tulethan matkaamme? Klikkaa mukaan täältä:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa/

Makrameeterkuin Emmi