Nicaragua pursuaa valtavan mielenkiintoisia tarinoita, uskomuksia ja tapoja elää arkea. Kansalaiset niin pääkaupungissa kuin maallakin tietävät ja tuntevat samat tavat. Ikinanhoihin tapoihin uskotaan, niitä vaalitaan ja niitä opetetaan jälkikasvulle.

Uskomus
Tavat ja kulttuurit

Vauvaa on suojeltava

Nicaraguassa pientä vauvaa eivät saa nähdä hikiset, humalaiset tai krapulaiset ihmiset (Nicaraguassa edellä mainitut ovat useinmiten miehiä) eivätkä naiset, jos heillä on kuukautiset tai jos odottavat ensimmäistä lastaan. Jos näin kuitenkin tapahtuu, vauvaan iskee ”pujo” eli kovat vatsakivut sekä kuume otsaan ja selkään.

Onneksi on olemassa apu

Mikäli onnettomuus ehtii tapahtua ja humalainen erehtyy katsomaan vauvaa, tämä saa niin kovia vatsavaivoja, että hänen selkänsä taipuu kaarelle ja kakka muuttuu vihreäksi. Vaivaan on kuitenkin olemassa hoitokeino ja ensimmäinen askel on etsiä vaivan vauvalle aiheuttanut henkilö käsiin pikimmiten. Hänen löydyttyään tämän on juostava, hakattava halkoja tai tehtävä muuta fyysistä työtä niin kauan, että paita hänen päällään kastuu hiestä.

Vauva-aika
Neljä viikkoa vanha pieni ometepeläinen tyttö.

Hikinen paita riisutaan ja vauva kääritään siihen. Vauva jätetään sängylle hikinen paita ympärillä itkemään hyväksi toviksi ja lopulta hänet illalla rauhoitetaan samainen paita ympärillään nukahtamiseen saakka. Seuraavan yön vauva nukkuu hikipaitaan käärittynä. Seuraavana päivänä ’pujo’ on poissa ja vauva on taas terve!

Tiedätkö, miten Boa-käärmeellä voi parantaa astman? Lue lisää täältä.

Myös kasveja ja hedelmiä on suojeltava

Samaiset ihmiset eli hikiset, humalaiset, krapulaiset, kuukautisista kärsivät tai ensimmäistä lasta odottavat eivät voi katsoa myöskään pieniä, kasvuvaiheessa olevia hedelmiä tai kasviksia. Jos näin kuitenkin tapahtuu, pienet hedelmät sekä kasvikset kuolevat kolmen päivän kuluessa ja sato jää saamatta. 

Tämän lisäksi on olemassa tiettyjä ihmisiä, jotka eivät voi koskaan katsoa vielä kasvavia pieniä hedelmiä tai kasviksia, muuten ne kuihtuvat pois muutamassa päivässä. Usein nämä ihmiset tietävät itse olevansa tämän tyyppisiä henkilöitä. Asia liittyy nicaragualaisten mukaan meidän ihmisten energiavirtoihin, joita kannamme mukanamme.

Äiti kahden lapsensa kanssa Ometepe-saarella.

Päivän espanjan opetus: ‘vauva’ sanotaan espanjaksi ‘bebé’.

Vatsavaivaisin terkuin Emmi La Lemmetty

Olisi ihastuttavaa saada sinut mukaan makrameeperheemme some-yhteisöön! Pääset kurkistamaan monikulttuurisen perheemme arkeen ja pysyt kärryillä uusimmista tarinoista sekä makrameevinkeistä. Someyhteisön kesken arvotaan trendikkäät käsintehdyt makramee-korvikset/koru joka kuukausi vuoden 2020 ajan! (Katso mallisto täältä) Ollaan yhdessä enemmän, tulethan matkaamme? Klikkaa mukaan täältä:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa/