Eikö se jo kävele? Ottaako se ollenkaan askelia? Sinä olet pitänyt sitä sylissä liikaa eikä lapsi siksi ole oppinut vieläkään kävelemään!

kavelyn opettelu
Miksi lapsi ei opi kävelemään?

Näitä lauseita sain kuulla joka paikassa, jonne yli vuoden ikäistä lastani vein konttaamaan. Ometepe-saarelaiset ihmettelivät järkyttyneinä ääneen, miksei meidän Iines jo kävele vaikka ikää oli jo 16 kuukautta! Syy täytyy olla vanhemmissa ja kasvatuksessa. Minuun äitinä kommentit sattui ja esikoislapsen ollessa kyseessä olin toki huolissani miksi lapseni ei kehity kuin naapurin Carla, joka alle puolivuotisena jo konttasi ja vuoden iässä juoksi maratonin. Iines kääntyi selältä vatsalleen 8 kk iässä! Verratessani tyttöjä ehdin monet itkut tirauttaa ja ottaa puheluita neuvolaan. Toisen lapsen kohdalla osasin onneksi ottaa jo rennommin vaikka hän kääntyi vasta 9 kk ikäisenä.

Anoppini kertoi keinosta, jolla lapset oppivat kävelemisen taidon. Se menee näin:

– Nappaa kiinni maassa juoksenteleva tipu
– Kutittele tipun pienillä kynsillä lapsen jalkapohjia
– Pian lapsi kävelee ympäriinsä sinne tänne kuin kananpoika!

Ajattelin, että taika kuulostaa melko harmittomalta ja päätettiin kokeilla. Anoppi rapsutteli tipun kynsillä Iineksen jalkapohjia ja toden totta!! Ei mennyt montaa päivää, kun Iines vihdoin nousi jaloillensa ja lähti kävelemään – liki 17 kuukauden iässä!

kavelyn opettelun tukeminen
Tipunkynsitaikoja kävelemään oppimiseksi

Huomasitko kuvissani olevan kauniin vesileiman? Sen on piirtänyt lahjakas Milla Creative. Haluaisitko sinäkin suojata sinun valokuvasi? Lue asiasta lisää täältä.

Anoppini kertoi myös keinosta, miten lapset oppivat puhumaan. Taika menee näin:

– Ota hengiltä paikallinen Harakka (Huraca, kuin suomalainen harakka mutta värikäs)
– Keitä raadosta soppa
– Juota sen liemi lapselle
– Pian lapsi puhuu kuin harakka eli suu käy jatkuvasti

Tätä taikaa meidän ei onneksi tarvinnut kokeilla, koska Iines on puhua pulputtanut aina eikä hiljaisia hetkiä meidän arjessa juuri ole. Päinvastoin voisin mielelläni kokeilla puhumattomuustaikaa, auttaisikohan kilpikonnaliemen juominen?

Tiedätkö, miten lapselta parannetaan astma Ometepe-saaren perinteiden mukaisesti? Vastauksen löydät täältä.

puhumaan oppiminen ika
Parin päivän ikäinen kilpikonnavauva

Päivän espanjan opetus: ‘kilpikonna’ sanotaan espanjaksi ‘tortuga’.

Taikaterkuin Emmi

Olisi ihastuttavaa saada sinut mukaan some-yhteisööni! Pääset kurkistamaan monikulttuurisen perheemme arkeen ja pysyt kärryillä uusimmista tarinoista, ekohippivinkeistä ja makrameeohjeista. Someyhteisön kesken arvotaan trendikkäät käsintehdyt makramee-korvikset/koru joka kuukausi! (Katso mallisto täältä) Ollaan yhdessä enemmän, tulethan mukaan? Klikkaa näitä:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa.fi/?hl=fi