Muista tarkistaa koko perheen rokotukset kuntoon ennen matkalle lähtöä! Mitä lämpimämpään maahan matkustat, sitä radikaalimmin muuttuu ympäristön bakteerikanta ja sitä kaukaisempia sukulaisia elimistön luontaiset kanssamatkustajat ovat uusien, eksoottisten pöpökavereiden kanssa. Ilmaston lämmetessä myös itikat eli moskiitot kantavat mukanaan erilaisia tarttuvia tauteja, kuten Malariaa, Denguekuumetta tai Chikungunyaa.

 

rokotukset ulkomaille
Janoinen Iines
Eikö olekin ihana vesileima eli logo tuossa yllä olevassa kuvassa? Sen on tehnyt superlahjakas graafinen suunnittelija Milla Creative! Haluaisitko sinäkin oman vesileiman? Lue lisää vesileimoista täältä.
Ulkomailla tarvittavien rokotusten lisäksi on todella tärkeää tarkastaa myös kansallisen rokotusohjelman mukaisten perusrokotusten voimassaolot. Ei ole lainkaan tavatonta, että vapaana vaeltava koiraemo upottaa hampaansa ohi kulkevan ihmisen kinttuun suojellakseen pienokaisiaan, jolloin sana ‘jäykkäkouristus’ nousee herkästi huulille. Tämän lisäksi kannattaa katsoa, että olet saanut tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokotteen eli MPR:n. Jäykkäkouristusrokotteen yhteydessä annetaan yleensä myös kurkkumätärokote (dT). Suomessa tuberkuloosirokote poistettiin rokotusohjelmasta vuonna 2006 mutta monikulttuuristen perheiden vauvat saavat ne edelleen, kuten meidän tytöt.  https://www.rokote.fi -sivustolta voi näppärästi katsoa, mitä rokotuksia mihinkin maahan olisi hyvä olla ennen lentokentän check-iniin painelua.

Väitän, että jokaisessa nicaragualaisessa perheessä on vahtikoiria liki yhtä paljon kuin ihmisiäkin. Koirat muodostavat yhdessä laumoja ja kun yksi havaitsee vaaran ja alkaa haukkua, kaikki muutkin seuraavat esimerkkiä. Voi olla, ettet saa siis kimppuusi vain yhtä koiraa vaan kokonainen lauma hyökkää niskaasi.

Kerran mieheni ajaessa kotisaarellaan polkupyörällä naapurin koira kävi jalkaan kiinni ja pääsi puraisemaan pohkeesta. Minulle tilanne oli uusi ja huolellisena suomalaisena passitin miehen naapurikylän terveyskeskukseen, joka oli kuitenkin kiinni. Niinpä painelimme tk:ssa työskentelevän sairaanhoitajan kotiin – tarkemmin tämän kodin ulkopuolelle kadulle huhuillen seisomaan, ettei hoitajan talon koirat pääse uudelleen puremaan. Pian hoitaja tuli ulos meitä tapaamaan ja totesi kylmän viileesti kaikilla saarelaisilla olevan voimassa tarvittavat rokotteet ja saippualla pesun riitävän haavan hoidoksi!

Oleillessamme kerran Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa ystäväperheen luona, miehelle tapahtui jälleen ikävä koiratapaturma. Mies söi tyttäremme kanssa aamupuuroa mutta puolisuomalaisena lapsena tyttö jätti ison osan puurosta lautaselle. Mies nappasi yksivuotiaan lapsen syliin ja asteli ilman paitaa pihalle antamaan loppupuurot perheen koirille. Olimme olleet kyläilemässä jo muutaman päivän, joten suurin osa koirista jo oli tottunut meihin ja tuli syömään puuroa. Kuitenkin, miehen ollessa tyttö sylissä kyykyssä, yksi koirista äkkiarvaamatta hyökkäsi miehen kimppuun takaapäin ja upotti hampaansa miehen alaselkään.

koira puree
Koiran puremajäljet

Käyttäessämme päiväkausia oksentelevaa (bakteerikannan tai ruokavalion muutoksesta johtuvaa) tytärtämme pääkaupungin yksityissairaalassa pyysimme samalla apua miehen puremahaavaan mutta meidät ignorattiin aivan täysin. Ehkäpä koiranpuremat ovat Nicaraguassa niin arkipäiväisiä huolia, ettei niihin kehdata edes puuttua. Noh, onhan mies edelleen elossa koiraselkkauksista huolimatta.

lasten peseytyminen
Iines tätinsä ja serkkujensa kanssa vilvoittelemassa
Meidän perheen tapauksessa mieheni on syntynyt ja elänyt elämänsä Nicaraguassa, joten hän lienee äidinmaidon ja lapsuuden mutakylpyjen kautta saanut tarvittavat suojat. Minun ja pienten tyttöjemme on tarvinnut ottaa Nicaraguaa varten seuraavat rokotteet:

– Hepatiitti A
– Hepatiitti B
– Lavantauti
(-Calmette eli tuberkuloosi)

Mitä rokotukset maksavat?

Hepatiitit A ja B eli Twinrix-rokote maksaa 45e per piikki ja niitä tarvitaan yhteensä kolme eli 135e.
Lavantautiin rokote piikkinä tai tablettina maksaa 37e.

Jos ajatellaan, että me nelihenkisenä perheenä otettaisiin kaikki rokotteet kerralla, olisi kertakustannus vajaa 700 euroa.

Nicaraguassa on pieni Malariariski mutta sekin kohdistuu enemmän Pohjois-Nicaraguaan ja kohteemme Ometepe-saari sijaitsee maan eteläosassa. Jotain kertoo myös se, ettei etelänaapurissa Costa Ricassa ole Malariariskiä lainkaan ja Ometepe-saarelta on vain 35 km rajalle.

Puhuttaessa Malariasta on hyvä muistaa myös se, että Malariaa on monenlaista ja voi olla, että vaikka söisit yhdenlaista Malarian estolääkettä, sinuun iskeekin toisentyyppinen Malaria, jolle et ole suojautunut. Malarian estolääkkeistä voi tulla rankkoja sivuvaikutuksia, kuten pahoinvointia ja hallusinaatioita. Paikallinen väestö Malaria-alueilla ei elä syöden Malaria-lääkkeitä hautaan asti ja yleensä paikallisella terveydenhuollolla on paras tietotaito alueensa sairauksien hoidossa.

Mitkään rokotukset maailmassa ei kuitenkaan takaa, ettei sairastuisi. Kaukomailla herkkähipiäinen pohjolan matkailija sairastuu vähintään ripuliin, ehkä jopa kahdestikin tai vaikka joka päivä vähän 😉

Päivän espanjan opetus: ‘koira’ sanotaan espanjaksi ‘perro’.

Olisi ihastuttavaa saada sinut mukaan some-yhteisööni! Pääset kurkistamaan monikulttuurisen perheemme arkeen ja pysyt kärryillä uusimmista tarinoista, ekohippivinkeistä ja makrameeohjeista. Someyhteisön kesken arvotaan trendikkäät käsintehdyt makramee-korvikset/koru joka kuukausi! (Katso mallisto täältä) Ollaan yhdessä enemmän, tulethan mukaan? Klikkaa näitä:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa.fi/?hl=fi

Piikkisin terkuin Emmi