Makramee-käsityötekniikka on ollut suosiossa jo vuosia mutta vauhti vaan kiihtyy entisestään. Englanniksi ‘macrame’ on saanut Suomessa varsinkin nuoret innostumaan käsitöistä ja ehkäpä siitä syystä yritystoimintaa makrameen ympärille on syntynyt viime vuosina kuin sieniä sateella.

Kierrätyspuuvillasta valmistettua lankaa makrameetöihisi voit ostaa verkkokaupastamme: https://intiaaniprinsessa.fi/kauppa/

Kuinka aloittaa makramee
Kuinka aloittaa makramee

Boheemihenkiset makramee-seinävaatteet luonnonsävyineen sopivat scandinaaviseen sisustukseen loistavasti ja se varmasti osaltaan vaikuttaa nuorten aikuisten kiinnostukseen opetella makramee-solmuilua. Lisäksi hektistä elämänrytmiä halutaan hidastaa, olla enemmän kotona ja läsnä.

Joko kuulit, miksi matkustin 20 000 kilometriä oppiakseni makrameeta? Lue tarina täältä.

Käsityöt osa mindfulnessia

Makramee-solmeilu pakottaa pysähtymään hetkeen. On oltava paikoillaan, hetkessä, hengitettävä ja keskityttävä siihen, mitä kädet tekevät. Solmeilu on suhteellisen helppo ja nopea tekniikka, jolloin työ etenee ripeästi ja mielenkiinto tekemiseen pysyy yllä.

Luodessaan jotain omaa, tuodessaan omia ideoita ja luovuutta sisältä ulospäin makramee-solmeilija saa sellaisia onnistumisen kokemuksia ja mielihyvän tunteita, jotka saa tarttumaan lankoihin vielä uudelleenkin.

Lanka-arvonta

Ilmaisen makramee-hiuspannan ohjeen löydät täältä.

Aloittaaksesi seinävaatteen tarvitset

  • Lankaa (esim. Lankavan Paulinasta on hyvä aloittaa) noin 50 metriä riippuen miten ison työn haluat tehdä.
  • Tukikepin (metsästä tai esim. paikallisesta Taitoshopista), jonka leveys riippuu työsi koosta.
  • Terävät sakset.
  • Mittanauhan.
  • Hetken aikaa (tämä voi olla se kaikkein vaikein löytää).
Makrameetarvikkeet
Makramee-tarvikkeita

Seuraavana näet kuvaohjeen makrameetyösi aloittamiseen. Lähdetään liikkeelle siitä, miten langat sidotaan tukikeppiin. Langan pituuteen vaikuttaa se, millaisen työn aiot tehdä. Neljämetrisestä langasta saat kaksi kaksimetristä lankaa solmittavaksi. Kaksimetrisestä langasta saa jo näyttävän kokoisen työn seinälle!

Ilmaisia ohjeita makrameetöihin löydät täältä: https://intiaaniprinsessa.fi/tuote-osasto/makramee-ohjeet/

Leivonpää

Jotkut käyttävät tästä solmusta myös nimeä ‘lehmänkytky’. Ota langan keskikohdasta kiinni ja muodosta siitä lenkki. Sujauta lenkki kepin takaa alas ja pujota roikkuvat langanpäät kepin alapuolelta lenkin läpi.

Leivonpää-solmusi on valmis! Nyt voit tehdä niin monta leivonpää-solmua vierekkäin kuin haluat. Solmujen lukumäärä määrittelee lopullisen työn leveyden.

Esimerkiksi 12:sta leivonpää-solmulla sinulla on yhteensä 24 lankaa solmittavaksi, joka on hyvä määrä noin 30 cm leveään seinävaatteeseen (riippuen langasta ja käsialasta). Alla kuva lähtötilanteesta, kun itse makramee-solmuilu voi alkaa!

Makrameen aloitus
Seinävaatteen lähtötilanne

Tästä voit tehdä vaikkapa kivan seinäamppelin! Lue ilmainen ohje täältä.

Päivän espanjan opetus: ‘makramee’ sanotaan espanjaksi ‘macramé’.

Käsityöterkuin Emmi La Lemmetty

Olisi ihastuttavaa saada sinut mukaan makrameeperheemme some-yhteisöön! Pääset kurkistamaan monikulttuurisen perheemme arkeen ja pysyt kärryillä uusimmista tarinoista sekä makrameevinkeistä. Ollaan yhdessä enemmän, tulethan matkaamme? Klikkaa mukaan täältä:

Facebook: https://www.facebook.com/intiaaniprinsessa

Instagram: https://www.instagram.com/intiaaniprinsessa/